За Дядо Коледа

Съществува ли Дядо Коледа?

Осемгодишната Вирджиния О’Ханлон от Ню Йорк искала да знае това съвсем точно. Затова написала писмо на ежедневника „Сън”:

„Аз съм на осем години. Някои от моите приятели казват, че Дядо Коледа не съществува. Татко казва, че това което пише в „Сън” винаги е истина. Моля, кажете ми: Съществува ли Дядо Коледа”

На главния редактор писмото му се сторило толкова важно, че възложил на най-опитния си служител да напише отговора за първата страница на вестника.

„Вирджиния, твоите малки приятели не са прави. Те вярват само на това, което виждат; те не вярват, че може да съществува нещо, което да не могат да обхванат с малкия си разум. Човешкият разум винаги е малък, незвисимо от това, дали принаглежи на дете или на възрастен. Във Вселената той се губи като дребно насекомо. Такъв мравешки разум не е достатъчен да се обхване и разбере цялата истина.

Да, Вирджиния, Дядо Коледа съществува. И той е толкова истински, както любовта и щедростта. И тъй като всичко това го има, нашият живот може да бъде хубав и весел. Колко тъмен би бил светът, ако Дядо Коледа не съществуваше! Тогава нямаше да ги има и Вирджиния, и вярата и поезията...

Дядо Коледа съществува, иначе ти не би могла да вярваш в приказките. Ти, разбира се, би могла да помолиш баща си на Бъдни вечер да изпрати хора, които да хванат Дядо Коледа. И нито един от тях не би могъл да види лицето на Дядо Коледа- какво би доказало това? Нито един човек не би могъл да го види просто така. И това не доказва нищо. Най-важните неща обикновено остават невидими. Елфите например, когато танцуват на лунна светлина. И въпреки това те съществуват.

Човек никога не вижда всичко. Можеш да счупиш един калейдоскоп и да потърсиш вътре красивите цветни фигурки. Ще намериш няколко шарени стъкълца, нищо повече. Защо? Защото има една завеса, която скрива истинския свят, една завеса, която дори дори и цялото насилие на този свят не би могло да я разкъса. Само вярата, поезията и любовта биха могли да я повдигнат. Тогава красотата и блясъкът изведнъж ще се покажат. „И това ли е истина?“ можеш да попиташ, Вирджиния, “Нищо на този свят не е по-истинско.“

Дядо Коледа живее и ще живее вечно. Дори и след десет пъти по десет хиляди години той ще бъде тук , за да изпълва с радост сърцата на деца като теб и всяко отворено сърце.

Весела Коледа, Вирджиния

Твой Франсис Чърч“

Кореспонденцията между Вирджиния и Фр. Чърч е от 1897г. Това писмо било отпечатвано в продължение на повече от половин век – до края на съществуването на в.Сън през 1950г. - всяка година за Коледа на първата страница на вестника.